fbpx

Pulsåret

Är du intresserad av både tro, idrott och ledarskap? Nu kan du kombinera dina intressen för att lära dig mer om Bibeln – samtidigt som du får möjlighet att odla ditt idrottsintresse och utvecklas som ledare. I samarbete med Equmenias idrottsarbete Puls – Tro och Idrott erbjuder Svf Pulsåret.

Vad gör Pulsåret med dig?

Något av det roligaste man kan göra som idrottare är att åka på träningsläger. Några dagar, en vecka eller en månad då man tillsammans med lagkamrater eller träningskollegor får komma iväg och fokusera på uppbyggnad och finslipning av tekniken. Vi tror att Pulsåret i mångt och mycket påminner om ett träningsläger. Under ett års tid får du – utifrån kombinationen tro och idrott – möjlighet att fokusera på uppbyggnad, både för ande kropp och själ:  Kroppen – du kommer att få en allsidig träning, Själen – du kommer att lära känna dig själv bättre, Anden- du kommer att lära känna Gud bättre i såväl bibel som liv.

Lydia Nyberg

Varför ska man gå Pulsåret

Tänk att få kombinera bibelläsning och undervisning med träning. Att träna mycket under veckorna gör att man orkar sitta och lyssna och få veta mer om Jesus och Gud samt mycket bakgrundsfakta.

Innehåll

Grundstommen, genomgången av Gamla- ochNya testamentet och lära och liv kommer liksom ledarmetodik, delas med Bibellinjens övriga spår. Resterande del av tiden fokuseras på idrottsutövandet och under ledning av duktiga instruktörer kommer du dels få testa på olika typer av sporter runt om i Jönköping som beachvolleyboll, amerikansk fotboll, klättring, crawl-simning, dans, fotboll, fäktning, curling, volleyboll, löpning, tennis, längdskidor och många fler och dessutom ha mycket idrott på schemat i Svfs idrottshall. Vid sidan av den gemensamma ledarmetodikskursen har vi också fördjupat ledarskap med fokus på tro och idrott utifrån olika infallsvinklar. Ett axplock av gäster de senaste åren är Sofia Paldanius, Jonas Lund och Daniel Sander.

Bibellinjens gemensamma ämnen

Gamla Testamentet: Vi går igenom Gamla Testamentets böcker, försöker förstå den tid de är skrivna i, kopplar till Jesus och Nya Testamentet samt våra egna liv.

Nya Testamentet: Vi går igenom Nya Testamentets böcker, försöker förstå den tid de är skrivna i, hur de kopplar till Gamla Testamentet samt till våra egna liv.

Lära och Liv: Vi går igenom den kristna trons innehåll och försöker utifrån detta formulera vår egen tro.

Andlig Vägledning: Vi går igenom den kristna kyrkans andliga uttryck från kloster och retreat till lovsång och tillbedjan och konstaterar ofta att de olika traditionerna är olika språk för samma längtan efter Gud. I kursen ingår också personlig andlig vägledning.

Ledarmetodik: Denna kurs genomförs tillsammans med Equmenia och innebär att vi lär oss att leda barn och unga i tro inom olika verksamhetsfält.

Basgrupp: Klassen delas upp i smågrupper som fungerar såväl som samtals- som reflektions- och bönegrupper.

Idrott: Teoretiska studier förutsätter att kroppen hålls i trim. I detta ingår också pedagogik som kan användas för att leda andra.

Pulsårsspecifika ämnen

Tema idrott: Vi provar på- och får instruktioner till många olika idrotter, allt ifrån de traditionella bollsporterana, via simning, skidåkning och friidrott, till skytte och japansk kampsport.

Tro och Idrott: Vi reflekterar här kring hur tro och idrott hänger ihop, samt lyssnar emellanåt till inbjudna gäster som lever i en värld där dessa båda världar möts.

Fördjupad idrott: Ett komplement till den vanliga idrotten med delvis lite ”tuffare” innehåll.

Praktik: Kan göras i PULSgrupper i församlingsmiljö eller som ledare i idrottsmiljö.

Hampus Ekman

Varför ska man gå Pulsåret?

På Pulsåret får jag utveckla och kombinera min tro med mitt intresse för idrott.

Under året kommer vi att göra en längre och flera kortare studieresor. De senaste åren har den långa resan gått till Israel och Västbanken. Men vi har också utbyte och/eller kontakter med såväl North park University i Chicago, där man har stor erfarenhet av tro och idrott, som Hindustani Covenant Church i Indien. Därtill har vi erfarenhet av resor i Moldavien, Italien/Rom och I Paulus fotspår i Turkiet.

Oavsett var resan/resorna går kommer de inte överstiga en självkostnad av 10 000 kronor och det finns möjlighet att istället för detta göra praktik i församling.

Kontakt

John Ahlström
john.ahlstrom@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 19 januari, 2022