Lär dig filma med systemkamera på Film- & medieproduktion

Film- & medieproduktion

Omfattning

1 års heltidsstudier

Ansökan

Senast den 15 april. När vi mottagit din ansökan kallas du till en provdag på skolan. Du kan då välja att komma på provdag antingen 22 april eller 7 maj. Provdagen kommer bestå av ett par enklare uppgifter och en gruppintervju. Antagning görs sedan på den samlade bedömningen av inskickad ansökan och provdagen.

Syfte

Utbildningen inbegriper filmproduktion, ljuddesign och digital publicering. Utbildningen syftar till att ge dig färdigheter i hur innehåll (content) skapas, formgivning, och publicering. Alltid med film som utgångsläge men fokus ligger på helhetsproduktion.

Förkunskaper

Utbildningen är eftergymnasial. Du ska alltså ha examensbevis/slutbetyg från ett gymnasieprogram men med möjlighet att ansöka via reell kompetens. Läs om reell kompetens här.   Du som söker bör ha god datorvana, vara nyfiken av och ha intresse för ny teknik i allmänhet. Det är fördel om du även har grundläggande kunskaper om ljud- och filmredigering.

Upplägg Film- & medieproduktion

Grundidén är att skapa en massa härlig film och ha ett riktigt roligt och utvecklande år tillsammans. Höstterminen är indelad i tre block som vart och ett har ett huvudtema med ett kopplat projektarbete. Här är det fokus på att skaffa sig baskunskaper i film- och kamerateknik, pre-production och post-production, ljuddesign och ljudläggning samt programkunskaper i framför allt Premiere Pro och After Effects. Under året jobbar alla deltagare med en egen VLOG samt skapar podcast gemensamt. Andra terminen består även den av tre block med tre kopplade projekt varav ett av dem är en praktikperiod om 5-6 veckor och avslutningsvis ett examensprojekt. Under vårterminen arbetar vi på att lyfta nivån när det kommer till film- och medieproduktion. Parallellt med allt detta så väver vi in övriga ämnen och arbetar med uppgifter kopplade till undervisning för att hela tiden skapa utmaning och utveckling för deltagarna.

Innehåll

Fokuset i utbildningen är filmproduktion där kamerateknik, animering, ljudinspelning/redigering, ljussättning samt digital publicering ingår.Du kommer bland annat få lära dig:

  • Skapa innehåll – content, storytelling
  • Manus, storybuilding, copywriting
  • Rörlig bild/filmproduktion
  • Text och grafik – textanimering, motion graphics
  • Ljudläggning/ljuddesign
  • Webb – digital publicering, sociala medier

Läs mer om innehållet på Film- & medieproduktion här.

Intyg

Efter utbildningen får du ett utbildningsbevis som intygar utbildning, omfattning, praktikplats samt vilka kurser du genomfört under utbildningen och vilka du ev. inte genomfört fullständigt eller ej deltagit i.

Kostnader

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri men vissa utbildningar har kostnader i form av material och resor. Under film- & medieproduktionsutbildningen behöver du ha tillgång till en bärbar dator med Adobes programvaror för filmproduktion och animering. Vi kommer jobba i Premiere Pro, After Effects, Illustrator och Photoshop. Har du ingen sådan dator erbjuder vi dig möjligheten att köpa en sådan via skolan. Kostnaden för det paketet upphandlas per år, men brukar ligga på ca 14 – 16 000 kr. Utöver detta tillkommer kostnader för de studieresor vi gör bland annat till Göteborgs Filmfestival i januari. Kostnader för detta är inte helt klart i nuläget då resorna fortvarande är under planering. Vi hoppas på att genom olika kommersiella projekt vi genomför i klassen kunna tjäna in en del pengar till resorna i förväg, vilket medför en lägre kostnad. Under dina studier på Film- & medieproduktion betalar du också en materialavgift för papper m m. Både om den avgiften och om kostnad för boende på internatet m m, kan du läsa i den skolgemensamma informationen.

Kontakt

Simon Sandgren
simon.sandgren@svf.fhsk.se

Carlos Ravstam
carlos.ravstam@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 16 april, 2020