fbpx
Lär dig filma med systemkamera på Film- & medieproduktion

Film- & medieproduktion – en praktisk filmutbildning

Vill du lära dig att redigera film eller hantera kameran bättre? Vill du göra bättre filmer till Youtube eller jobba med filmproduktion? Oavsett är Film- & medieproduktion ett bra val av Filmutbildning. Vi ger dig en bred grund att stå på och goda möjligheter för dig att utvecklas vidare som filmskapare.

Sök till Film- och medieproduktion senast 15 april!

Antal platserOmfattningPlatsNästa kursstart
161 års heltidsstudierJönköping16 augusti 2023

Det här är Film- & medieproduktion

Under ett läsår på Film- & medieproduktion kommer du lära dig många olika saker inom filmproduktion. Kamerateknik, ljussättning, filmredigering, ljudläggning/ljuddesign och animering bland annat. Men också hur du skriver en shot list eller synopsis, pitchar idéer och manus. Poddproduktion är också något vi gör. Det hjälper oss att utvecklas både inom storytelling och dramaturgi och att spela in och redigera ljud.

Film- & medieproduktion är en bred men framför allt praktisk filmutbildning där du får möjlighet att testa och vara delaktig i filmproduktionens alla moment och faser.

Följ Film- och medieproduktion

Vår spellista på YouTube.
Instagram.com/svffilm/

Förkunskaper

Utbildningen är eftergymnasial. Du måste alltså ha examensbevis eller slutbetyg från ett gymnasieprogram. Saknar du det finns möjlighet att ansöka om prövning av reell kompetens, det läser du mer om här. Du som söker bör ha god datorvana, vara nyfiken av dig och ha intresse för ny teknik i allmänhet.

Ansökan

Vill du ansöka till vår filmutbildning måste du skicka in en komplett digital ansökan samt delta vid en provdag. Vad provdagen innehåller och mer om hur ansökan och vår uttagning fungerar hittar du på sidan Sök till Film- & medieproduktion.

Såhär lägger vi upp vår filmutbildning

Grundidén är att skapa en massa härlig film och ha ett riktigt roligt och utvecklande år tillsammans.

Carlos Ravstam – Linjeledare

Höstterminen är indelad i tre block som var och ett har ett huvudfokus med ett eller flera projektarbeten kopplade till sig. Här får du baskunskaper i film- och kamerateknik, pre-production och post-production, ljussättning och ljudläggning. Du får också programkunskaper i framför allt Premiere Pro och After Effects.

Vårterminen består även den av tre block med särskilda fokus. Ett av blocken är en praktikperiod om 5-6 veckor, och avslutningsvis ett examensprojekt.
Under vårterminen jobbar vi på att lyfta nivån när det kommer till filmproduktionen.

Parallellt under alla block utom praktiken väver vi in olika ämnen och arbetar med uppgifter kopplade till undervisningen. Vi strävar efter att hela tiden skapa utmaningar som hjälper dig att utvecklas till vassare filmskapare. På vår film- & medieproduktionsutbildning jobbar vi mycket i grupp i många av de olika projekten.

Viktor Säf

Varför sökte du till Film- & Medieproduktion på SVF?

Jag har alltid varit intresserad och sysslat med filmproduktion hela livet. Det jag saknade var en grundutbildning inom film, kunskap om ljussättning och ljudinspelning.
Jag har bara hört bra saker om SVF och när de fick in en filmutbildning så var det givet att söka.

Vad tar du med dig från ditt år här?

Man hade kunnat skriva en bok på den frågan.
Många bra dagar! Framförallt alla gästföreläsningarna som utbildningen har.
Alla sköna människor som skolan på något sätt lyckas hitta kommer man alltid minnas.
Jag har fått ett större kontaktnät som jag hoppas varar livet ut.

Vad gör du idag?

Idag driver jag eget inom filmproduktion.

Innehåll

Fokuset i utbildningen är filmproduktion där kamerateknik, ljudinspelning och ljudredigering, ljussättning, animering och digital publicering ingår. Du kommer bland annat få lära dig:

  • Skapa innehåll – content, storytelling
  • Manus, storybuilding, copywriting
  • Rörlig bild/filmproduktion
  • Text och grafik – textanimering, motion graphics
  • Ljudinspelning, ljudredigering och ljudläggning
  • Digital publicering

Läs mer om innehållet på Film- & medieproduktion här.

Intyg

Efter utbildningen får du ett kursintyg som intygar utbildning, omfattning, praktikplats samt vilka kurser du genomfört under utbildningen och vilka du ev. inte genomfört fullständigt eller ej deltagit i.

Vad kostar det att gå en filmutbildning?

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfritt. Men en del utbildningar har ändå vissa kostnader i form av material och resor. Det gäller till exempel vår filmutbildning. Under Film- & medieproduktion behöver du ha tillgång till en egen bärbar dator med Adobes programvaror för filmproduktion och animering – Adobe Creative Cloud.

Utöver detta kan kostnader för studieresor tillkomma. Under dina studier på Film- & medieproduktion betalar du också en materialavgift. Både om den avgiften och om kostnad för boende på internatet mm, kan du läsa i den skolgemensamma informationen på sidan Kostnader under Om skolan.

Bo på skolan

Du vet väl om att du kan bo på vårt internat! Läs mer om internatet här.

Kontakt

Carlos Ravstam
carlos.ravstam@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 8 september, 2023