Journalistlinjen


Journalistlinjen

Svf erbjuder en modern och uppdaterad journalistutbildning.
Branschen förändras i snabb takt. Vi med den. Hos oss får du en stabil journalistisk grund att stå på och de  bästa förutsättningarna för att klara journalistikens många olika uppdrag på Sveriges ledande medieföretag eller som frilans.

Journalistlinjen på Svf är välkänd på redaktionerna runt om i landet. Våra journalister hittar du på Sveriges Radio, SVT, TV4 och på riks- och lokaltidningar. Våra lärare har lång branscherfarenhet och vi tar regelbundet in gästföreläsare med specialistkunskaper.

Beskrivning

Att kunna berätta med ord, ljud, bild och rörlig bild är lika självklart för våra studenter som det är i branschen. På Svf värnar vi både nyheter och reportage, gestaltning och berättande. Nyhetsproduktion och reportage varvas med teori. Du jobbar med journalistisk produktion i redaktionell miljö, med tidningar, webb,  sociala medier, poddar, videoproduktion och radio- och tv-sändningar. Det upplägget uppskattas av mediehusen och du kan snabbt gå in i arbetsuppgifterna på redaktionerna i Sverige.

Vår filosofi

På nätet och i sociala medier publiceras mycket som ofta tangerar journalistiken. Men journalistyrket ställer krav på integritet, källkontroll, research, uttrycksförmåga och ett etiskt förhållningssätt. Seriös journalistik får inte fuskas bort, allmänhetens förtroende bygger på att vi uppfattas som sanna, trovärdiga och obundna i vår kritiska granskning av samhället. Även journalistiken måste tåla granskning. Det är själva grunden för ett demokratiskt samhälle.

Vi jobbar nära

Här är det nära till allt. Till lärare. Till klasskamrater. Till branschen. Till Jönköping – en av landets snabbast växande kommuner. Vi har bland annat ett unikt samarbete med Sveriges Radio, P4 Jönköping och nära kontakter med Jönköpings övriga medier.

Kostnader

Undervisningen är fri, men du betalar avgifter för förbrukningsmaterial och kurslitteratur. Utgifter i samband med resor/studiebesök står du själv för. I årskurs ett ingår en studieresa till Stockholm, du väljer själv resesätt och boende.

Intyg

Efter fullgjorda, avslutade studier får du ett kursintyg. För att få intyget krävs 80% närvaro och att du är godkänd. Betyg eller omdöme får du inte men dina lärare ställer gärna upp med referenser när du söker anställning.

Lång erfarenhet

Svf har utbildat journalister i snart 40 år. Närmare 1 000 journalister har fått sin utbildning på Svf. Skolan är väl etablerad och du kan vara medlem i Svenska Journalistförbundet under studietiden.

Studiestöd

Journalistlinjen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning och berättigar till studiemedel från CSN.

Kontakt

Pernilla Arvidsson

Lärare och LinjeledareTelefon: 0738-27 85 46E-post: pernilla.arvidsson@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 29 januari, 2020