Svf:s anslagstavla

Terminstider och lov 2019/2020

Höstterminen: 2019-08-19–2019-12-20
Vårterminen: 2020-01-08–2020-05-27
(Collegelinjen: 2020-01-07–2020-05-08)

Höstlov v 44, 2019
Sportlov v 7, 2020
Påsklov v 15, 2020

Instagram

Få en inblick i vardagen på Svf ur olika perspektiv genom vårt Instagram-konto. Följ svfjkpg!

Någon att samtala med

… som har tystnadsplikt?
Prata med någon av våra kuratorer.

Behöver du SYV?

Vi hjälper dig hitta rätt!
Prata med SYV Karin Lindström

Genvägar

Mail Schoolsoft Bibliotek

Aktuellt

Vilket kalas det blev!

100 bilder som visar lite av allt som hände på vår jubileumsfest. Och vilken fest det var! Roligt, ösigt, gott, mysigt, stämningsfullt, pampigt, festligt, rörande, rockigt, klassiskt, värmande, kreativt, öppet och inkluderande.
Tack till alla er/oss som var där, som framträdde, som talade, som fixade, som slet, som njöt, som… ja hade en fantastisk kväll tillsammans.

Svf när det är som bäst helt enkelt.

Mycket fler bilder hittar du på vår facebooksida

Det är ju aktuellt med tester på internet nu…

Gör vårt test! Vilken linje borde du gå?

Går du alltså inte på Svf? Det bör du förmodligen göra. Men vilken linje? Testa dig NU! Läser du redan på Svf? Testa då genast om du går rätt linje. Och vi kan garantera dig att vi inte samlar in någon fakta som helst från det här testet. Dels för att vi inte vet hur man gör, dels för att vi verkligen inte vill – möjligen även för att det inte finns så mycket fakta att samla in…

Det kan också vara så att du inte ska ta testet på alltför stort allvar – utom på en punkt: Det är alltid rätt att gå på Svf!

[wp_quiz id=”6255″]

Luciafirande på Svf

Idag genomförde vi ett traditionsenligt luciafirande med gott lussefika följt av en som vanligt välljudande Luciakonsert från Musiklinjen. Särskilt inbjudna inför dagen var tidigare personal på skolan – alltid lika roligt att träffa er igen.

Friluftsdag

Som vanligt hade vi vår halva friluftsdag i veckan. Alltså som vi brukar ha i början av varje hösttermin. En klassisk ice breaker-dag nästan helt utan tävlingsmoment. Självklart tog vi lite bilder och du hittar några av dem i ett album på Facebook. Kolla om du fastnade på någon, och tagga dig själv och dina kompisar i bilderna.

Se bilderna

FOLKHÖGSKOLLÄRARE – tjänsten är tillsatt!

Ibland går det fort – tjänsten är redan tillsatt!

Brinner du för undervisning där mötet med människor står i centrum? Där människors olikheter berikar, och där det inte alltid är viktigast – eller ens önskvärt – att alla drar åt samma håll? Är nyfikenhet, förändring, samarbete och utveckling ledord för dig? Då tror vi att du ska kontakta oss.

Vi söker en lärare på 50-100% för undervisningen på Allmän kurs främst inom religion, historia och samhällskunskap, men öppenhet finns för andra ämnen. Tjänsten är ett vikariat på 1 termin till 1 läsår med möjlighet till förlängning. Vi tror att du har en relevant lärarutbildning, erfarenhet av folkbildning och respekterar skolans värdegrund. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vill Du veta mer? Kontakta skolchef och rektor Anders Georgsson (0707-60 41 50) eller facklig representant Anders Linsmo (036-30 69 66). Skolans telefonnummer är 036-30 69 00.

Välkommen med Din ansökan med personligt brev och CV senast den 25 juni till kaz@svf.fhsk.se, ange i mejlets ämne/ärende ditt namn följt av ”Folkhögskollärare”. Urval och intervjuer sker löpande och tillsättning kan ske före sista ansökningsdag.

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) startades 1919 och är en av Sveriges största folkhögskolor. Skolan ligger vackert belägen i stadsdelen Mariebo i Jönköping, endast fem minuter med buss från centrum. Svf vill vara en mötesplats för alla. Verksamheten bygger på kristen värdegrund. Skolan vill erbjuda bästa möjliga miljö för bildning, utbildning och konferensverksamhet. Svf:s huvudman är Equmeniakyrkan / Equmenia och på skolan finns dagligen ca 300 kursdeltagare varav ca 130 bor på skolans internat.

 

Har du missat att söka till Svf?

Du kan fortfarande söka till Allmän kurs, Bibelåret och Pulsåret! Vidare länkar för att söka direkt till våra olika utbildningar hittar du på svf.fhsk.se/sok/.

Är det Journalistlinjen eller Collegelinjen du är intresserad av kan du kontakta Svf för att höra om du fortfarande kan göra en försenad ansökan, 036-30 69 00.

Temadag från vikingar till villor

Allmän B1 och B2 fick en snabblektion ifrån vikingatid och järnålder till nutid och modernt fårbruk vid tisdagens temadag i Bogla, Rogberga. Lunchen intogs i anslutning till ytterligare historia på hemmaplan: I Tillandzgården, där alla hjälptes åt att ta hand om disken efter lektionen om Linnélärjungen som gett gården dess namn. Efter en stärkande promenad i vårblåst och sol avslutades temadagen med välkomnande bräkande från ett 70-tal lamm, ännu inte fem veckor gamla. (Tycker ni att några av de studerande ser äldre ut än de andra, så är det klassernas mentorer Marianne Kvist och Karin Lindström.)
 

Varför vann Trump?

Idag besökte Magnus Hagevi oss på Svf och gav sin bild av valutgången i USA. Ämnet för forumet var: Trumps USA och de kristna väljarna.
Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och har publicerat ett flertal böcker kring valresultat och varför vi väljer som vi gör.

Det är mycket man inte måste

Idag besökte Tomas Sjödin Svf och pratade en stund med oss om vad vi lägger vår tid på. Det som går bra – gör mer av det. Det som går dåligt, gör mindre av det. Ett till synes enkelt råd som ändå kan vara svårt att leva utifrån.

 

Martina Haag och tema Böcker

Idag besökte Martina Haag Svf i samband med vår halvdag kring böcker och läsande. Under ca en timme underhöll hon en i princip fullsatt aula med berättelser  om sitt författarskap, sitt skådespelande och möjligen något mer överraskande om sin löparkarriär. Det var en timme i högt tempo med mycket skratt, men där vi mitt bland skratten ändå kunde höra: Du kan mycket mer än du tror.

Resten av eftermiddagen delades sedan mellan olika miniseminarier ledda av skolans personal, med högläsning, boktips, deckare och mycket mer.

_dsc3962_dsc3963_dsc3970boktipsetdeckareho%cc%88gla%cc%88sning

Ethno on the road

Ethno on the road är ett folkmusikprojekt för ungdomar i åldrarna 17-25 med deltagare från flera olika länder. Under onsdagen besökte de Svf och bjöd på musik från skilda delar av världen. Efter konserten gjorde de en workshop tillsammans med våra deltagare på Musiklinjen.

 

Ola Larsmo besöker Svf

Smutsiga, illaluktande och obegåvade. Sådana ansågs de vara, de nyanlända svenskarna i Swede Hollow, en dalgång i St Paul Minnesota.

På ett välfyllt forum berättade Ola Larsmo om sin senaste bok med just titeln Swede Hollow. I romanform målar han en annan bild än den traditionella av svenskarna i USA kring sekelskiftet 18-1900. En bild som även får betydelse för oss idag, med dagens flyktingströmmar och migration.

_dsc3907

Musiklinjen i Munksjömagasinet

På fredagkvällen sjöng, spelade och uppträdde Svf-kören, dvs Musiklinjen, tillsammans med Charlotte Perrelli och Bruno Mitsogiannis i en eventspelning för tandvårdspersonal i Jönköpings region. Här ser du några fler bilder från samma tillfälle.

20160923_19341920160923_193542

Matsedel