fbpx

Bibellinjens inriktningar

Bibellinjen är en bibelskola med tre olika inriktningar – Bibel, Puls och Kreativ. Den största delen av utbildningen är gemensam. Men utbrytningen i de mindre grupperna i de olika inriktningarna är viktigt för helheten.

Alla inriktningarna är tillsammans Bibellinjen – Bibelskolan på Svf i Jönköping. En större klass med ett antal mindre grupper med olika inriktningar. Vi kan dock inte garantera att alla inriktningar blir av alla terminer. Här nedanför finns information om vad som är specifikt för varje inriktning. Hoppa direkt till någon av inriktningarna.


Bibelinriktningen

Vad blir man om man går inriktningen Bibel? Vi säger man blir inte något, man blir någon! På Bibel är ledorden ”tro, identitet och ledarskap”, där identitet är fokus i inriktningen.

Vi fördjupar oss i vilka vi är i oss själva i relation till andra människor och till Gud genom att studera själavård och andlig vägledning. Vi funderar vidare på vilka vi är som kristna genom att lära oss något om den kristna kyrkans historia och vad de olika kristna samfunden idag står för.

I allt detta försöker vi också förstå vilka gåvor och talanger var och en av oss har. Vi vill lära oss att kommunicera vår tro och identitet i teori men också i praktik i ett antal helger i några olika församlingar. Att i allt detta plocka in Gud betyder att det händer något med dig. Något som gör att du efter detta år kommer att ha kommit lite längre med frågorna om vem du är som människa och kristen.

Innehåll

Grundstommen, genomgången av Gamla- och Nya testamentet och Lära & liv kommer liksom ledarmetodiken att delas med Bibellinjens övriga inriktningar. På schemat finns också Själavård & livsfrågor, Bibelmetodik, Kyrkans historia, Andlig vägledning och Idrott. Vi gör studiebesök i både kyrkor, hjälporganisationer, kloster, retreatgårdar och andra andliga miljöer. Och dessutom åker vi på praktikhelger i olika församlingar där vi praktiserar det vi lär oss.

Parallellt med studierna delar vi livet i mindre grupper, basgrupper, i bön, samtal och omsorg.

Förutom de ordinarie lärarna på linjen kommer du också att möta en hel del gästföreläsare från Equmenias medarbetare och från andra andliga miljöer.

Linnea Josefsson

Varför tycker du man ska gå bibelskola?

För att känslan i en bibelklass är superbra, auran är trygg. Man lär sig mycket om både livet och kristen tro.

Puls – inriktning mot idrott

Puls är namnet på Equmenias idrottsarbete och det är även namnet på Bibellinjens idrottsinriktning. Här är fokus på tro, idrott och ledarskap. Kombinera dina intressen för att lära dig mer om Bibeln samtidigt som du får möjlighet att odla ditt idrottsintresse och utvecklas som ledare. 

Vad gör Puls med dig?

Något av det roligaste man kan göra som idrottare är att åka på träningsläger. Några dagar, en vecka eller en månad då man tillsammans med lagkamrater eller träningskollegor får komma iväg och fokusera på uppbyggnad och finslipning av tekniken. Vi tror att inriktningen Puls i mångt och mycket påminner om ett träningsläger. Under ett års tid får du – utifrån kombinationen tro och idrott – möjlighet att fokusera på uppbyggnad. Både för ande kropp och själ:  Kroppen – du kommer att få en allsidig träning. Själen – du kommer att lära känna dig själv bättre. Anden – du kommer att lära känna Gud bättre i såväl Bibel som liv.

Innehåll

Grundstommen, genomgången av Gamla- och Nya testamentet och lära och liv kommer liksom ledarmetodik, delas med Bibellinjens övriga inriktningar. Resterande del av tiden fokuseras på idrottsutövandet. Under ledning av duktiga instruktörer kommer du få testa på olika typer av sporter runt om i Jönköping. Det kan va beachvolleyboll, amerikansk fotboll, klättring, crawl-simning, dans, fotboll, fäktning, curling, volleyboll, löpning, tennis, längdskidor och många fler. Dessutom kommer du ha mycket idrott på schemat i Svfs idrottshall. Vid sidan av den gemensamma kursen ledarmetodik har vi också fördjupat ledarskap med fokus på tro och idrott utifrån olika infallsvinklar.

Pulsinriktningens fördjupningsämnen

Tema idrott
Vi provar på och får instruktioner till många olika idrotter, allt ifrån de traditionella bollsporterana, via simning, skidåkning och friidrott, till skytte och japansk kampsport.

Tro och idrott
Vi reflekterar här kring hur tro och idrott hänger ihop, samt lyssnar emellanåt till inbjudna gäster som lever i en värld där dessa båda världar möts.

Fördjupad idrott
Ett komplement till den vanliga idrotten med delvis lite ”tuffare” innehåll.

Praktik 
Kan göras i PULSgrupper i församlingsmiljö eller som ledare i idrottsmiljö.


Kreativ inriktning

Att uttrycka tro i ord är något som vi jobbar mycket med på Bibellinjen som helhet. Vi tror dock att Gud har skapat oss med flera sinnen än så. Därför gör de estetiska uttrycken språket om tron mer fullständigt.

På Kreativ jobbar vi därför med att lite mer genomtänkt använda sång, musik, drama och skapande i olika former för att gestalta och uttrycka det vi tror på. En teoretisk grund på Bibellinjen med de estetiska uttryck vi jobbar med på Kreativ hjälper därför dig att växa som människa och kristen. Och om du växer och använder dessa uttryck kommer också din omgivning att växa!

Vad behöver man ha för musikaliska och estetiska förkunskaper?

Det är inga inträdesprover, men du behöver naturligtvis tycka att det är roligt att sjunga och gärna hantera något instrument så att du kan spela i grupp tillsammans med andra. Vi har heller inga estetiska arbetsprover och du behöver inte vara konstnärligt duktig. Men du ska trivas i en skapande miljö och känna dig bekväm med att uttrycka dig i dramaform.

Bibel Kreativ-podden

Något som du får testa på Bibel Kreativ är att göra podd. Här kan du lyssna på några avsnitt som de studerande har gjort tidigare.

Fördjupningsämnen

Skapande
Ta vara på din egen skaparkraft och upptäck ny skaparglädje. Vi provar varierande material och testar olika kreativa tekniker.

Musik
Vi lär oss grunderna i musik och musikteori, och testar några olika instrument. Både ”vanliga” och kanske några ”ovanliga”. Spelar och sjunger tillsammans. Inom ramarna för ämnet finns även lovsång i teori och praktik.

Kreativ ”prova på”
Här testar vi olika kreativa uttryck, ofta i projektform, såsom drama, skrivande, grafisk design, foto, pod-inspelning och olika fördjupande projekt. Vi får också återkommande besök från Equmenia och andra aktörer inom kreativa uttryck i kyrka och samhälle.

Odling
Tillsammans med Allmän kurs får vi teoretisk och praktisk kunskap i odling genom att förbereda, plantera, vårda och skörda.


Sidan uppdaterad 28 september, 2023