Collegelinjen

Plugga i USA på North Park University

Collegelinjen är en internationell linje med utbyte med North Park University i Chicago och Augustana College i Rock Island, Illinois. Collegelinjen och att plugga i USA handlar om att bli flytande i engelska, bygga på sin kunskap inför fortsatta studier, uppleva amerikansk kultur och träffa nya vänner.

Ett utbytesår för både svenskar och amerikaner

På Collegelinjen läser du på Svf på höstterminen och studerar i USA på North Park University (NPU) eller Augustana College på vårterminen.

När du är på Svf följer du ett fast studieprogram och förbereder dig på olika sätt för terminen i USA. Väl där kan du välja ämne efter intresse och det som passar dina framtida studieplaner bäst. Du kan också prova på att sjunga i gospelkör på NPU.

När du kommer till USA har du redan amerikanska vänner på skolan – de amerikanska studenterna som tillbringade hösten på Svf.

Efter vårterminen kan du välja att fortsätta att studera vidare i USA. På bara två ytterligare år når du en akademisk grundexamen, Bachelor of Art, motsvarande en fil kand i Sverige. Väljer du att återvända till Sverige vet du att du talar flytande engelska, att du har vässat din studieförmåga och har skaffat dig en erfarenhet för livet.

Mer om upplägget på Collegelinjen hittar du här.

De övergripande målen med Collegelinjen är att du, genom mötet med andra kulturer och synsätt ska få perspektiv på dig själv, omvärlden och livet, utveckla din språkliga förmåga samt bli väl förberedd för framtida studier. Folkhögskolans miljö, där internatet är en viktig del, ger dig möjligheter att få vänner för livet.

Vad är det för skillnad på University och College?

Begreppet University innebär i regel en högre akademisk och vetenskaplig nivå där det också kan bedrivas forskning i olika ämnen. Ofta är det stora skolor med tusentals studerande.
College kan spänna över ett större spann av innebörd och kan i Sverige motsvara både KY-utbildning och högskola.
Den svenska folkhögskolan motsvara dock bäst det som i USA kallas för Community College. Ett mellanting mellan Sveriges gymnasium och högskola.

Läs mer

Om utbytesprogrammet på North Park University.
Och Augustana college här.

Kontakt

Åsa Tegnér
asa.tegner@svf.fhsk.se

John Ahlström
john.ahlstrom@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 26 mars, 2020