fbpx
Musiklinjen Svf

Musiklinjen – En bred musikutbildning på Södra Vätterbygdens folkhögskola

Musiklinjen ger dig möjlighet att utveckla dina färdigheter på sång och instrument, kör, ensemble, musikproduktion, gehör och musikteori m.m. Vi ger dig en bred grund för fortsatta musikstudier vilket gör vår musikutbildning till en perfekt förberedelse för musikhögskolan.

Sök Musiklinjen senast 24 mars!

Antal platserOmfattningPlatsNästa kursstart
42 – 441-2 års heltidsstudierJönköping18 augusti 2025

Utvecklas musikaliskt i mångfald och bredd

Det är kännetecknet för vår musikutbildning – musikalisk mångfald och bredd. Förutom den ordinarie undervisningen genomförs varje år olika projekt, konserter, musikcaféer och resor bland annat till USA och Israel/Palestina. Vi har ett gott samarbete med flera konsertarrangörer i närområdet. Det gör oss till en varierande musikutbildning som ger erfarenheter både från små och stora sammanhang.

Det här är Musiklinjen

Musiklinjen har plats för 42-44 deltagare som fördelas på två årskurser. Årskurs 1 är en grundkurs i musik och delas i två grupper. Den ena kallas Mu1 och den andra MuFi. Mu1 (Musik 1) är en grundläggande musikutbildning. MuFi står för ”Församlingsinriktning”, vilket innebär att vissa ämnen och projekt, t ex praktikhelger, genomförs i samarbete med Svfs Bibellinje. Mu2 (Musik2) är ett fortsättningsår från både Mu1 och MuFi. Du kan alltså studera musik i två år på Svf.

Målsättningen med vår musikutbildning är att erbjuda en totalmiljö som främjar personlig utveckling både socialt och musikaliskt. Vi vill ge dig bra verktyg för att fungera som musiker och musikalisk ledare i flera olika sammanhang. Dessutom är vi en bra förberedelse för fortsatta musikstudier på exempelvis musikhögskolan.

En musikutbildning med stor individuell anpassning

På SvfsMusiklinje har alla deltagare individuell undervisning varje vecka. Den tiden delas vanligtvis upp på undervisning på huvudintstrumentet och på biinstrument. Utöver den individuella undervisningen läser vi en rad olika ämnen i grupp. Körsång är ett prioriterat ämne så alla som läser musikutbildningen sjunger i kör.

  • Ensembleledning
  • Musikteori
  • Gehörsträning
  • Musik och samhälle
  • Digital notskrivning i Sibelius (år 1)
  • Digital musikproduktion (år 2)
  • Livsåskådning (år 1)
  • Musiken i gudstjänsten (Mufi)
  • Kulturorientering (Mu1, Mu2)
  • Körsång
  • Idrott
  • Ensemble
  • Praktik och projektarbeten i olika former
  • Förberedelser inför studie- och konsertresor

Varje år genomför vi ett stort antal projekt utöver den undervisning som bedrivs veckovis. Konserter, musikcaféer, medverkan i gudstjänster, musikalprojekt och studie- och konsertresor utgör ett viktigt och stimulerande komplement till ordinarie undervisning. Gästande ensembler och föreläsare är också viktiga inslag i Musiklinjens innehåll.

Kostnader under studietiden

Svf tillhandahåller div instrument som akustiska pianon, digitala pianon, syntar, orgel, trumset, el-bas, förstärkare och ljudanläggningar. Övriga (bärbara) instrument står du för själv. Kostnader för kurslitteratur uppgår till ca 1 100 kr per läsår.

Ofta genomförs resor som finansieras med intäkter från Musiklinjens egna konserter och musikframträdanden, men delvis även av de deltagarna. Vid längre studie- och konsertresor, till exempel till USA, har kostnaden varit ca 8 000 – 9 500 kr per studerande.
Mer om kostnader på Svf hittar du här.

Bo på skolan

Du vet väl om att du kan bo på vårt internat! Läs mer om internatet här.

Pst! På vår spellista på Svfs Youtube-kanal kan du titta och lyssna på inspelningar som studerande på musiklinjen gjort.

Sidan uppdaterad 29 oktober, 2024