Journalistlinjen
En tvåårig journalistutbildning där du får en stabil journalistisk grund att stå på. Du jobbar med text, bild, podd, radio och rörligt material/video. Genom journalistlinjen får du mycket goda förutsättningar för att klara journalistikens många olika uppdrag på Sveriges ledande medieföretag.
Sök till Journalistlinjen senast 15 april!
Antal platser | Omfattning | Plats | Nästa kursstart |
Ca 20 | 2 års heltidsstudier | Jönköping | 16 augusti 2023 |
En journalistutbildning med lång erfarenhet
Journalistlinjen på Svf är en välkänd journalistutbildning på redaktionerna runt om i landet. Våra journalister hittar du bland annat på Sveriges Radio, SVT, TV4 och på riks- och lokaltidningar. Vi förbereder dig för ett yrkesliv inom tidning, radio, TV och webb. Våra lärare har lång branscherfarenhet och vi tar regelbundet in gästföreläsare med specialistkunskaper.
Följ Journalistlinjen
Beskrivning
Att kunna berätta med ord, ljud, bild och rörlig bild är lika självklart för våra kursdeltagare som det är i branschen. På vår journalistutbildning värnar vi både nyheter och reportage, gestaltning och berättande. Praktik varvas med teori. Du jobbar med journalistisk produktion i redaktionell miljö, med tidningar, webb, sociala medier, poddar, videoproduktion och radio- och tv-sändningar. Ett upplägg som gör att du snabbt kan gå in i arbetsuppgifterna på landets redaktioner.
Vår filosofi
På nätet och i sociala medier publiceras mycket som ofta tangerar journalistiken. Men journalistyrket ställer krav på integritet, källkontroll, research, uttrycksförmåga och ett etiskt förhållningssätt. Seriös journalistik får inte fuskas bort, allmänhetens förtroende bygger på att vi uppfattas som sanna, trovärdiga och obundna i vår kritiska granskning av samhället. Även journalistiken måste tåla granskning. Det är själva grunden för ett demokratiskt samhälle. Och vår journalistutbildning.
Vi jobbar nära
På Journalistlinjen på Svf är det nära till allt. Till lärare. Till klasskompisar. Till Jönköping. Till branschen. Vi har exempelvis ett nära samarbete med Sveriges Radio, P4 Jönköping och självklart kontakt med Jönköpings övriga medier.
Och vill du veta mer om lärarna kan du spana in dem här.
Kostnader
Undervisningen är fri, men du betalar avgifter för förbrukningsmaterial och kurslitteratur. Utgifter i samband med resor/studiebesök står du själv för. I årskurs 1 görs en studieresa till Stockholm, du väljer själv resesätt och boende. Du behöver också ha tillgång till dator med den programvara som används i utbildningen, bl.a. Adobe Creative Cloud.
Intyg
Efter fullgjorda, avslutade studier får du ett kursintyg. För att få intyget krävs 80% närvaro och att du är godkänd i samtliga delmoment. Betyg eller omdöme får du inte men dina lärare ställer gärna upp med referenser när du söker anställning.
Mona Ismail Jama
NÄR gick du på Journalistlinjen?
2012-2014
HUR var det?
Efter min kandidatexamen i medie – och kommunikationsvetenskap på HLK i Jönköping kände jag att jag behövde bygga på min utbildning med mer praktik. Det var på Svf jag blev journalist på riktigt. Jag tror det har att göra med att utbildningen är mer praktisk. Dessutom har skolan ett bra samarbete med arbetsliv och olika redaktioner runt om i landet. Det gjorde att det var lätt att få praktik. Det bästa var också sammanhållningen i klassen.
VAD gör du idag?
Journalistutbildningen betydde oerhört mycket för mig. Den ledde till att jag sedan fem år tillbaka arbetar som journalist på Sveriges Radio. Jag började på somaliska redaktionen, idag jobbar jag även på Ekot och gör reportage och nyheter för bland annat Studio Ett och P1 morgon.
Lång erfarenhet av journalistutbildning
Svf har utbildat journalister i snart 40 år. Närmare 1 000 personer har fått sin journalistutbildning hos oss. Skolan är väl etablerad och du kan vara medlem i Svenska Journalistförbundet under studietiden.
Studiestöd
Journalistlinjen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning och berättigar till studiestöd från CSN.
Bo på skolan
Du vet väl om att du kan bo på vårt internat! Läs mer om internatet här.
Kontakt
Håkan Montelius
hakan.montelius@svf.fhsk.se
0735-79 62 95