fbpx

Höstterminen på Svf i Jönköping

Södra Vätterbygdens folkhögskola är belägen på höjderna i västra Jönköping. Närheten till naturen, den vackra utsikten över Jönköpings stad och Vättern gör att Svf har en fantastisk miljö. På bara 15 minuter går du ner till sta’n som har det mesta. Jönköping ligger vid Vätterns sydliga spets och är en stad som växer och anses vara en av landets föreningstätaste städer, vilket tyder på ett stort engagemang. 

Boende på Svf

Svf har internat, det vill säga att du kan bo på skolan. Går du Collegelinjen bor du i regel i dubbelrum där du helt enkelt delar rum med en annan studerande på Svf. Men det finns också möjlighet att ansöka om ett enkelrum. En del rum har toalett och dusch på rummet, andra har det i korridoren utanför. Att bo på internatet brukar många tidigare studerande lyfta fram som en av höjdpunkterna under året på Collegelinjen.

Collegelinjens kurser på Svf

Under höstterminen på Svf fokuseras kurserna till två saker: Förberedelse för vårterminen på NPU och folkhögskoleupplevelsen på Svf.

För att kunna förbereda dig för NPU, Chicago och USA på bästa sätt läser du engelska (både läsa, skriva och tala), amerikansk kultur, amerikansk historia och amerikansk politik osv.

När det gäller folkhögskoleupplevelsen handlar den mycket om att växa som människa, att möta nya människor och nya perspektiv. Här läser du ämnen som socialt arbete (i praktisk handling), livsåskådning, skapande och idrott. Det tillkommer även valbara kurser.

Sociala aktiviteter på Svf

På Svf sker det mycket utanför klasstid. Varje vecka har vi Veckans aktivitet som är öppen för hela skolan. Det är en socialfrämjande aktivitet där deltagare från alla linjer brukar vara med. Idrottshallen med tillhörande gym står öppen för deltagarna när den inte är bokad. Innebandy, volleyboll eller annan idrott fyller kvällarna för den som vill. I övrigt har varje boende ett gemensamt kök där deltagare från olika linjer kan sitta uppe och prata, titta på TV tillsammans eller göra upp planer för att utforska Jönköping. 

Resor under höstterminen

Förutom den stora resan i januari till NPU i Chicago hoppas vi på att kunna genomföra en resa även under hösten. Givet pandemin, är det svårt att veta exakt vart vi kan resa, men någonstans kommer vi att åka. Syftet med resan är att lära oss något nytt, gärna något som vi kan ha användning för inför vårterminen i Chicago, samt att lära känna varandra i klassen.

Sidan uppdaterad 7 oktober, 2022