fbpx

Grafisk design & kommunikation

Det finns så många design- & kommunikationsutbildningar. Vad är det som gör att just Grafisk design- & kommunikation, eller Gdk som vi kallar det, är rätt designutbildning för dig? Kanske för att det är en kombination av kommunikation- och designutbildning som passar perfekt om du är intresserad av visuell kommunikation.

Antal platserOmfattningPlatsNästa kursstart
182 års heltidsstudierJönköping16 augusti 2023

En designutbildning med kommunikation i fokus

Grafisk design & kommunikation är en tvåårig yrkesutbildning för dig som vill jobba med design och formgivning eller copywriting och kommunikation på något sätt i framtiden. Här kommer du lära dig hantverket från grunden genom att jobba mycket praktiskt både i enskilt och i grupp. Vi jobbar med både praktiska övningsuppgifter och skarpa uppdrag åt riktiga kunder. Efter två år hos oss har du aktuella kunskaper som efterfrågas i branschen. Och du kommer ha koll på flera olika yrkesroller som Art Director, copywriter, grafisk formgivare, UX-designer, animatör och illustratör med mera.

Arbeta praktiskt och med skarpa uppdrag

Kommer jag att lära mig något? Får man jobb efteråt? Självklart varierar svaren på frågorna, men vi tror att vår utbildning håller hög klass och kvalité. Och vi får också höra det från våra studerande, från praktikplatser, arbetsgivare och andra skolor.

Gdk på Instagram

Vill du ha en inblick i vad som händer till vardags på Gdk? Följ Grafisk design- & kommunikation på Instagram.

Utbilda dig och jobba som Art Director, grafisk designer, kommunikatör eller UX-designer

Målet med utbildningen är att du ska få med dig tillräckliga kunskaper, både praktiskt och teoretiskt för att kunna arbeta med grafisk formgivning. Det kan till exempel vara inom informations-, kommunikations- eller reklambranschen. Och glädjande nog är det många som efter avslutad utbildning går direkt till ett jobb i mediabranschen. Efter att ha läst på Grafisk design & kommunikation kan du jobba som grafisk formgivare, AD (Art Director) eller AD-assistent, illustratör, ux-designer, informatör och copywriter. Och säkert fler titlar än så. Mediavärlden kryllar ju av dem.

Studera vidare på andra designutbildningar

En hel del har på senare år använt vår utbildning som en grundutbildning för att söka vidare till andra skolor med större specialisering. Några exempel är Berghs School of Communication, HDK-Valand och Beckmans m.fl. Och några går utbildningen bara för sin egen skull – för att utveckla sitt formspråk och sitt skapande.

Oavsett skäl till att läsa Grafisk design & kommunikation kommer det att vara två roliga år då du jobbar med massa olika saker. Illustration, kommunikation, layout, svenska, foto, ux-design, typografi, copywriting, film, sociala medier, trycksaksproduktion och mycket mer. Det mesta du gör är projektinriktat, ofta i samarbete med andra. Dina idéer och tankar möter andras, slipas, utvecklas, kanske skrotas eller återuppstår till något nytt, bättre eller mer intressant.

Gdk under pandemin

Hur har undervisningen sett ut med tanke på Covid-19? Har allt varit på distans eller? 
Nej det har det inte, det har snarare blivit en kombination av att arbeta på plats och digitalt. Självklart tycker vi att det är roligast och bäst när vi kan träffas i samma rum. Men när vi har behövt jobba online istället har det ändå fungerat väldigt bra.

Kanske beror det på att de som söker sig till Gdk har en hög ”digital kompetens”, dvs god förmåga att använda och utnyttja digitala verktyg. Det är ju också så att i princip allt vi gör på något sätt digitaliseras. Oavsett var det börjar eller slutar – vilket förmodligen gjort det lättare för oss än för många andra. 
Till hösten tror, hoppas och räknar vi med att vi kommer att kunna bedriva undervisning på plats. Men även om det inte skulle bli så vet vi att utbildningen kommer att bli av och fungera bra även om vi behöver mixa upp med en del distansmoment.

Lisa Westerlund

När gick du Gdk?

Jag gick Gdk 2014-2016.

Vad var det bästa med Gdk?

Det bästa med Gdk var att man fick prova på så många olika saker och på så vis även hitta sitt favoritområde. Utbildningen är väldigt praktisk och det är på det viset enligt mig som man lär sig bäst. Den långa praktikperioden var också väldigt bra eftersom man på det sättet knyter kontakter och får testa på allt man har lärt sig i det verkliga arbetslivet.

Vad gör du nu?

Nu arbetar jag på Nelly.com som är en ledande aktör inom mode på nätet. Här arbetar jag som retuschör. Dels retuscherar jag bilder till katalogen men även bilder till footers och kampanjer. Vilket är väldigt roligt!

Lärarna på Gdk

Vi är ett litet lagom gäng lärare som undervisar på Grafisk design- & kommunikation. Inte för många, för vi tror att det är viktigt att vi träffas regelbundet och lär känna varandra. Men tillräckligt många för att vi ska kunna hålla hög nivå och ha spetsig kompetens på alla de områden vi undervisar i. Några av oss undervisar även på andra utbildningar på Svf som har relaterade kurser. Som Film- & medieproduktion och Journalistlinjen. Vill du veta mer om vilka vi är kan du läsa mer om lärarna på Gdk här.

Rätt till studiestöd från CSN

Grafisk design & kommunikation är en eftergymnasial yrkesutbildning som ger dig rätt till studiestöd från CSN.

Kontakt

Leif Stålhammar
leif.stalhammar@svf.fhsk.se
036-306948

Sidan uppdaterad 8 november, 2022