fbpx

Innehåll på Film- & medieproduktion

På Film- & medieproduktionslinjen kommer du få god kunskap och förståelse för berättande med film som engagerar. Här hittar du en presentation av innehållet i utbildningen.

Filmproduktion

Detta är utbildningens huvudämne, det som allt annat kretsar kring. Här börjar vi från grunden med komposition, ljussättning och kamerateknik. Vi går på djupet när det gäller att skapa rörligt material genom olika tekniker och med olika verktyg. Vi planerar, producerar, redigerar och publicerar filmat material med allt från mobilkamera till avancerade digitala videokameror och skapar dokumentära berättelser likväl som knivskarpa reklamfilmer.

Ljuddesign

Ljudet är den avgörande delen för att bära upp en filmproduktion. Här lär vi oss bland annat om ljudläggning, inspelningsteknik, ljuddesign och intervjuteknik. Praktiskt tillämpar vi ämnet in i olika filmprojekt.

Text och Copy

Ett viktigt ämne för att film- och medieproduktionen skall hålla hela vägen. Vi går igenom grunder för skrivande och textbearbetning och arbetar med uppgifter inom manusskrivande, storybuilding, och copywriting.

Typografi och Form

Bra produktioner ser till helheten och därför är även grafisk produktion, typografi, färglära, layout och formgivning viktiga delar för att skapa inramning och fokus. Det är sånt kul vi kommer att beröra i detta ämnet.

Digital publicering

Är du en Youtuber? Här berör vi allt som har med webb, sociala medier och publiceringsteknik att göra. Vi publicerar våra filmer och projekt, skapar vlogg, Podcasts och lär oss grunder i digital marknadsföring.

Entreprenörskap

I detta ämne pratar vi om livet efter skolan. Vad händer sen, hur ser arbetsmarknaden ut? Vi ger grundläggande kunskaper om att bygga sitt eget varumärke och marknadsför det, om frilansarbete och hur man säljer sig själv och sina tjänster. Hur man bygger företag och inte minst hur man får betalt för sitt arbete.  På vilket sätt styrs vårt arbete med film och medieproduktion av lagar och regelverk? Vem får vi filma? Får vi filma överallt och vart får vi publicera våra produktioner? Hur förhåller vi oss till GDPR, upphovsrätt, yttrandefrihet och etiska dilemman. Ett spännande och utmanande ämne.

Julia Backman

Varför sökte du till Film- & Medieproduktion på Svf?

Jag har alltid varit intresserad av film och mediaproduktion men visste inte riktigt om det var något för mig. Jag tänkte att just folkhögskola skulle vara perfekt då man får göra mycket i praktiken och också experimentera en hel del. Så därför sökte jag in till FMP år 2020 för att jag ville bredda mina kunskaper inom film och media branschen samt se om jag hade något större intresse än bara en hobby.

Vad tar du med dig från ditt år här?

Jag tar och har tagit med mig väldigt mycket från mitt år på skolan. Linjen är väldigt bred och jag hade inte mycket förkunskaper vilket ledde till att jag lärde mig mycket. Allt inom kamerateknik, arbetsroller, redigeringsprogram, radio/podd, livesändningar och grafisk design och fick möjligheten att skapa många roliga projekt ensam men också ihop med klasskamrater. Utöver kunskapen som jag tar med mig så var mitt år på Svf speciellt för mig då jag bodde på internatet. Vi umgicks dagligen, även klasser emellan, och blev som en liten familj. Vi hade filmkvällar, lagade mat ihop, drack te och spelade spel. Jag lärde känna många fina vänner som jag än idag har kontakt med.

Vad gör du idag?

Idag är jag nyexaminerad från Medieinstitutet där jag läste Professional Video Editor direkt efter Svf och jobbar nu med att klippa reality i Stockholm.

Praktik och studiebesök

Praktikperioden på 5-6 veckor är en viktig del i utbildningen för att få förankra sin kunskap i verkligheten. Var och en gör sin praktik på en arbetsplats där film- & medieproduktion är förankrat i det dagliga arbetet.  Studiebesöken kan variera i innehåll och längd men är något som kommer att vara frekvent återkommande under hela utbildningen. Detta gör vi för att få inblick i verkligheten och vara nära branschen.

Livsåskådning

I Livsåskådning diskuterar vi olika etiska och moraliska aspekter på både professionellt arbete, men även livet i stort. Hur ser vi på och bemöter varandra. Vi pratar om våra värderingar, likheter och olikheter.

Projektarbete

Genom hela utbildningen arbetar vi med olika projekt. En del projekt löper över flera veckor och andra är betydligt kortare. Att arbeta i projektform är en viktig kunskap att hantera för att bättre relatera till verkligheten efter utbildningen. Här lär vi oss om planering, strategi, förarbete och research samt genomförande och uppföljningsarbete.

Sidan uppdaterad 11 november, 2024