fbpx

Bli journalist – Sök till Journalistlinjen

Gå direkt till söksidan

Behörighet

För att kunna söka till Journalistlinjen ska du ha grundläggande behörighet för högskola eller yrkeshögskola med examensbevis/slutbetyg från gymnasium, vuxengymnasium eller intyg om grundläggande behörighet för högskolestudier från folkhögskola. Har du yrkeshögskolebehörighet är betyg i Svenska 2 och 3 en merit. Du kan också ansöka om prövning av reell kompetens. Den ansökan behöver vi ha senast den 15 mars. Läs om prövning av reell kompetens här.

Ebba Torstensson

NÄR gick du på Svf?

2018-2020.

HUR var det?

Det var en lärorik tid. Här lärde jag mig grunden till det jag kan idag. Framförallt lärde jag mig det genom mina praktikplatser och det är också där jag har knutit kontakter som gjort att jag har fått jobb. Jag tog vara på tiden och var ivrig att lära mig så mycket som möjligt. Det blir lite vad man gör det till. Man kan välja att inte engagera sig och glida igenom, men då får du inte heller jobb och det är ju därför man utbildar sig.

VAD gör du idag?

Idag jobbar jag på SVT Nyheter i Skåne och har gjort det sedan veckan efter att jag slutade min utbildning. När jag blir utlasad därifrån kommer jag att börja jobba på Kvällsposten, som är Expressens upplaga i södra Sverige.

Maha Obid i Journalistlinjens TV-studio

Antagning/Provdag

Journalistlinjen har plats för ca 20 deltagare.

Utöver grundläggande behörighet genomförs en provdag för behöriga sökande, den 29 april 2024.

Under provdagen får du möta några av dem som redan går utbildningen. Du får möjlighet att visa att du är lämplig för utbildningen och känna efter om vår skola är rätt för dig. Provdagen består av kunskapstest, intervju och att skriva en journalistisk text.

Sidan uppdaterad 28 november, 2023