Allmän D – För deltagare med AST- och andra NPF-diagnoser

Kursen riktar sig till dig som har en AST-diagnos, är studiemotiverad och vill få ökad insikt och kunskap om dig själv. Vi erbjuder utifrån dina förutsättningar möjligheter till studier för grundläggande behörighet för högskole- eller yrkeshögskolestudier. I schemat ingår förutom lektionerna också samtal med dig om vad just du behöver utveckla.

Kursen har teoretiska studier på motsvarande gymnasienivå.  Folkhögskolan följer samma kurssystem som gymnasieskolan, där kurserna har beteckningen 1-3 (5-7 för engelska). 1-kurserna läses företrädesvis i en anpassad, mindre grupp. Vissa av 2-kurserna kan du ha möjlighet att läsa i en anpassad, mindre grupp, men 3-kurserna läser du tillsammans med andra studerande på Allmän kurs. Vi erbjuder olika profilkurser under dina år hos oss, där vi gör aktiviteter som utgår från det ni behöver och vill.

Hur lång tid du behöver studera beror på dina tidigare kunskaper och betyg och vad du har för ambition och mål med din tid hos oss. Men du söker för ett år i taget.

När kursen är slut får du ett kursintyg med de ämnen du läst och antalet veckotimmar. De behörigheter du eventuellt har läst in får du redovisade på ett särskilt behörighetsintyg. Du får också ett omdöme, som är en bedömning av dina studier på Svf. Omdömet sätts i sju steg, där utmärkt (4) är det högsta och mindre god (1) det lägsta omdömet. Omdömet ska ge en bild av dina kunskaper, din utveckling, din närvaro, din förmåga att utvärdera dina studier samt sist, men inte minst, din förmåga till högre studier.

Josh

När gick du på Allmän D?

2014-2017

Hur var det?

Det jag tycker var bäst med Allmän D var det unika studiesättet som ger utrymme för lugn och ro, och egna tankar.

Vad gör du idag?

Jag jobbar som barista på Espresso House på Göteborgs centralstation. Där serverar jag och mina kollegor kaffe, smörgåsar och fika till kunderna.

Två varianter – Bo hemma eller på internat


Bo hemma

Du kommer från Jönköpings kommun och bor inte på Svfs internat.


Bo på vårt internat

Du kommer från en annan kommun än Jönköping och bor på Svfs internat.

Att bo på internatet på Svf

Du får ett eget rum, där vi försöker anpassa boendet efter dina önskemål. Ditt rum har antingen egen dusch och toalett eller är en sk dubblett med eget rum men där du delar dusch och toalett. Tillsammans med andra studerande delar du även vardagsrum med tv och ett gemensamt kök. Du har möjlighet att stanna kvar på skolan på helgerna. Däremot stänger skolan under höst-, jul-, sport- och påsklov, och alla studerande åker hem. I boendet finns handledare dagtid, alla dagar i veckan. Samtliga har en bred erfarenhet av att arbeta med AS/AST. För att säkerställa att handledarna kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt får de kontinuerlig handledning och fortbildning.

Handledare på plats

För att din vistelse hos oss ska fungera, så finns extra personal i form av handledare i skolan och i boendet alla dagar i veckan från morgon till kväll. En av handledarna blir också din kontaktperson under din tid hos oss. Handledarnas uppgifter består bland annat av att hjälpa dig med olika strukturer i boendet, t. ex läxhjälp och andra sysslor som ingår i boendeutbildningen. Under skolveckan serveras frukost, fika, lunch samt middag i skolans matsal. Under helger kan vi hjälpas åt att laga mat och då äter  måltiderna tillsammans i boendet.

Vi arbetar utifrån synsättet att alla är olika, med olika förutsättningar, men förväntar oss att alla deltagare följer Svf:s värdegrund om allas lika värde. Bor man på internatet följer man de gemensamma regler som finns där.

Avgifter och bidrag

Undervisningen på folkhögskola kostar ingenting. Men du måste, som alla andra, betala för kost och logi. De flest som har en neuropsykiatrisk diagnos har rätt att söka aktivitetsersättning för förlängd skolgång.

Om du är under 20 år och inte har slutfört din gymnasieutbildning kan din hemkommun hjälpa dig med vissa kostnader som luncher och läromedel. Exakt hur det fungerar i din hemkommun får du ta reda på, men vi kan gärna vara med och diskutera det med dig.

Det boendestödet måste också din hemkommun vara med och betala en mindre del av. Du får själv tillsammans med anhörig eller annan närstående person ta kontakt med din LSS-handläggare för att diskutera kostnaden för den förhöjda personaltätheten.
Vi hjälper gärna med argument och hur man kan tänka. När du har tagit kontakten brukar i de allra flesta fall en handläggare från din kommun kontakta oss för att få mer information.

Om du har rätt att söka aktivitetsersättning, så har du också rätt att söka bostadstillägg. Vi kan berätta mer om hur det går till också och hjälper till att ta fram det underlag som Försäkringskassan behöver.

Prova på-dagar

Innan du blir antagen till kursen, ska du ha gjort ett par prova på-dagar hos oss. Under dessa dagar får du delta i undervisning, studieverkstad, vara med på en del gemensamma aktiviteter och eventuellt bo på Svf:s internat. Kontakta oss för mer information.

Alex

När gick du Allmän D?

2017-2019

Hur var det?

Jag tyckte att jag passade in väldigt bra i klassen och jag hade väldigt schyssta och roliga klasskompisar. Jag tyckte också att det var anpassat till min diagnos och kände att jag kunde utvecklas på ett positivt sätt.

Vad gör du nu?

Jag studerar på Musikproducentlinjen på Löftadalens folkhögskola i Åsa.

Kontakt

Kontakta oss så berättar vi mer om vilka kostnader som gäller och hur och om det är möjligt att lösa det ekonomiska!

Sven Gustafsson – Linjeledare
sven@svf.fhsk.se
Carina Rydberg – Ekonomi
carina.rydberg@svf.fhsk.se

Kontakta oss som jobbar med Allmän D

Vill du göra ett studiebesök hos oss? Ring oss direkt på 036-30 69 34.

Bo hemma?

Bor du i Jönköping och tänker bo kvar hemma under studietiden, får du information av Christina Luth eller Ann-Sofie Karlman. Du bokar också in ditt studiebesök med Christina.
Christina Luth
christina.luth@svf.fhsk.se
Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@svf.fhsk.se

Bo på internat?

Du som är intresserad av att också bo på Svf:s internat och vill veta mer om det kontaktar då istället Ewa Ericsson.
Ewa Ericsson
ewa.ericsson@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 2 april, 2020