fbpx

Svf-lärare guldspadevinnare!

22 september, 2020

Grattis till guldspaden! När föreningen Grävande Journalister delade ut priset Guldspaden till bästa granskningar 2019 gick priset i kategorin Etermedia lokal till Svf:s journalistlärare Rebecka Montelius. Hon fick priset för granskningen ”Golfbanan och fakturorna” som hon gjort för P4 Jönköping.

Juryns motivering: För en lysande granskning som avslöjat hur skattemedel i hemlighet gått till kommuntjänstemannens golfklubb men bokförts som cykelbanor. Rebecka Montelius är grävande journalist på P4 Jönköping och undervisar i journalistisk metodik Journalistlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

– Så otroligt kul att min granskning av kommunala skattepengar vinner. Man får inte göra så här. Ta pengar från kommunen och lägga på jobb på sin egen golfklubb, säger Rebecka Montelius som även var nominerad för en granskning av tandvårdsfusk.

– Rebecka Montelius är en väldigt duktig grävande journalist som inte drar sig för att vända på stenar ingen annan tittar under. Vi är väldigt stolta och  glada över att hon delar med sig av sina kunskaper hos oss på Svf, säger Pernilla Arvidsson, linjeledare på Journalistlinjen.

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister till “de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.