Applåder för Jack Werner

Applåderna var långa och uppskattande efter att Jack Werner hållit sin Forum-föreläsning ”Fejknyheter, filterbubblor och faktaresistens”. Grundfrågan han försökte reda ut var: Vad händer när fikrummets skvaller, förenklingar och lögner genom olika sociala medier blir till skrivna ord och hamnar inför en enorm publik?

Jack Werner tillhör en av de mest framträdande mediekritikerna i Sverige, och fick härom året Stora journalistpriset som ”Årets förnyare” för initiativet Viralgranskarna på tidningen Metro. Han blev även utsedd till ”Årets folkbildare” och numera tillbringar han sin tid som föreläsare och fri kolumnist i bl a DN och Medierna i P1.

Hur ska man se på alla de lögnhistorier som florerar på nätet? Jack Werner tolkar dem som moderna vandringssägner, och att han känner sig befryndad med folklivsforskaren Bengt af Klintberg framgick med all tydlighet. Jack menar att lögnerna svarar mot de fördomar och önskningar vi alla bär med oss, att det är denna jordmån som föder lögnerna. Jack påpekade vikten av att alla tar ansvar för att bedriva källkritik på nätet, kollar ursprunget hos bilder, namn, platser osv. Med några snabba tryck kan många felaktigheter avslöjas. Men källkritik innebär inte att vända ryggen åt saiter och sidor man ogillar, utan i stället  granska dem och se om de förtjänar ens förtroende.

Efter den allmänna samlingen i Månsalen fortsatte Jack Werner till Journalistlinjen för att möta de elever som om ett par veckor ska ut på sin långpraktik, samt medieelever från Allmän C.