fbpx

Småland – Kan det bli bättre?

Smålänningen är till sin natur vaken och intelligent, flitig och strävsam, rask och hurtig, men likväl även foglig till lynnet, händig och slug, vilket allt medför åt hen den förmånen att hen även med små medel kan taga sig fram i livet.
(Nordisk Familjebok, ngt reviderad).

Vem skulle inte vilja stifta närmare bekantskap med sådana människor och landskapet som fostrat dem? Kanske även infödda smålänningar… Några dagar på Svf kan ge en djupare insikt om Småland och några personligheter därifrån.

Kursperiod2- 4 augusti 2021
AnmälanStängd
Max antal deltagare20 personer

Kursen är tyvärr inställd

Vi beklagar detta, men hoppas att vi istället ses sommaren 2022.

Dagarna innehåller föreläsningar och samtal på Svf, stadsvandring i Jönköping, en heldagstur med buss till Värnamo – Huseby – Granhult. I persongalleriet ingår Viktor Rydberg, Florence Stephens, Dag Hammarskjöld, Esaias Tegnér, Lina Sandell m fl.

Dag 1 – Samtal och föreläsningar om Småland

Kursen börjar med inkvartering för de som ska bo på skolan och lunch. Under eftermiddagen blir det föreläsningar och samtal om Småland och småländska personligheter. Ett pass ägnas åt Viktor Rydberg, ett annat åt Dag Hammarskjöld. För den som vill finns det möjlighet på kvällen att se Jan Troells ”Utvandrarna”.

Dag 2 – Bussutflykt i Småland

Första stopp blir i Värnamo med ett besök på Bruno Mathson Center. Bruno Mathson var stolfabrikörens son som blev världsberömd för sitt böjträ och sin ergonomiska möbeldesign. Kaffe i Apladalen.
Florence Stephens på Huseby var i centrum för en stor skandal på 1950-talet. Om henne och Husebys fascinerande historia blir det mycket vid besöket där och även lunch.
Tredje anhalt på utflykten blir vid kanske den äldsta bevarade träkyrkan i Sverige, Granhult. Den ligger omgiven av ett klassiskt småländskt landskap och eftermiddagskaffet dricks där.
På kvällen stiftar vi närmare bekantskap med Smålands Akademi, en institution som har till syfte att ”sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet”. Ostkaka serveras.

Dag 3 – Stadsvandring i Jönköping – Sveriges Jerusalem

Förmiddagen ägnas en stadspromenad i Jönköping, en av de äldre städerna i Sverige med ett privilegiebrev från 1284. Sveriges Jerusalem kallades staden förr och förmiddagskaffet serveras i Immanuelskyrkan. Under promenaden dyker Carl Frans Lundström, Magnus Ladulås, Johan Printz och Dag Hammarskjöld upp. Kursen avslutas på Södra Vätterbygdens folkhögskola med lunch.

FörberedelserLäs gärna Vapensmeden av Viktor Rydberg, Utvandrarna av Vilhelm Moberg och
Vägmärken av Dag Hammarskjöld
UtrustningBra promenadskor
KursledareJohan Nordangård
KontaktpersonEwa Gustafsson, 036-30 69 08, konferens@svfkonferens.se
KostnadDel i dubbelrum 2 700 kr. Logi inkl. lakan/handdukar, alla måltider, guidning, bussutflykt m.m.
Enkelrum 3 400 kr. Logi inkl. lakan/handdukar, alla måltider, guidning, bussutflykt m.m.
Ej logi 1 700 kr. Måltider exkl. frukost, guidning, bussutflykt m.m.
Sidan uppdaterad 4 juni, 2021