fbpx

Toppform – Podden om Grafisk design & kommunikation

Toppform handlar inte om träning eller att komma i form. I alla fall inte fysiskt eller gällande kroppen! Toppform är en podd som handlar om grafisk design och kommunikation – något så ironiskt som ett ljudmedia där vi bara pratar om visuell kommunikation!

Var lyssnar du på podd?

Toppform finns precis som de flesta andra poddar där de flesta andra poddarna finns!

Toppform på Apple Podcast

Toppform på Spotify Toppform på Spotify

Dessutom finns vi även på Stitcher och SoundCloud. Hittar du oss ändå inte där du hoppades? Hör av dig till oss via formuläret och berätta var. Vi vill ju finnas överallt. Och till sist…

Följ Toppform på Instagram, här ser du bilder på sånt vi pratar om i podden.

Till alla avsnitt…

Kom i form med din visuella kommunikation – med Toppform

Vi som har Toppform-podden heter Leif Stålhammar och Simon Sandgren. Vi undervisar i grafisk design & kommunikation på en utbildningen med samma namn. Alltså Grafisk design & kommunikation.

Genom Toppform hoppas vi att på att kunna dela med oss lite av våra kunskaper och förhoppningsvis kommer du lära dig något nytt. Och kanske blir du så intresserad av att veta och lära dig mer så att du också vill komma till Jönköping och studera hos oss.

Toppform – en podd om grafisk design & kommunikation

Hör av dig till oss


  Toppform-avsnitt 2021

  Lyssna på Apple Podcast eller Spotify.

  40. Julspecial om juldesign

  Det närmar sig jul, så varför inte prata om jul. Juldesign. Hur ser julen ut och varför då? Rött, grönt, och blått? Glitter, sprak, krusiduller och krimskrams. Varför gillar vi plötsligt sådant?

  Fail: Krossade tomtar
  Förklaring: Greenwashing

  39. Typografi del 5 – Typografiska termer och hur ett typsnitt är uppbyggt

  Nedgrävning i ett typsnitts beståndsdelar. Vad heter alla delar av ett tecken osv. Det behövs många olika (och kanske oklara) termer för att förklara ett typsnitt visuellt.

  Fail: Julgrannar
  Förklaring: ICC-profil

  38. Facebooks namnbyte och Metaverse

  Sena på bollen, ja. Men vi måste ju prata lite om Facebooks namnbyte till Meta. Och så det här med Metaverse. Om det här är en podd som åtminstone till viss del handlar om kommunikation så kan vi inte inte prata om detta!

  Fail: Läpptjolimojs
  Förklaring: NFC

  37. Typografi del 4 – Spalter och kerning

  Vi hann ju inte med det som vi tänkt i förra avsnittet i serien (35). Lyssnar du får du veta hur bred en spalt bör vara. Och så försöker vi reda ut typ allt gällande teckenavstånd – eller kerning som det heter lite snyggare!

  Fail: iPad-juice
  Förklaring: NFT

  36. I huvudet på en designer – Med Jesper Ståhl

  Vi får titta in i Jespers värld. Killen som skulle bli musiker men som blev en prisbelönt designer istället. Det här är ett intressant och inspirerande samtal med design som utgångspunkt, men som sträcker sej längre än bara till formgivning.

  Fail: Trasig reparatör
  Förklaring: Kurvatur

  35. Typografi del 3 – Storlek, radhöjd & radlängd

  Nu börjar vi bli lite mer specifika i vår serie om typsnitt och typografi. Vi hade tänkte hinna mer i det här avsnittet men vi får spara det till nästa. Det vi hinner prata om är i alla fall teckenstorlekar, hur de fungerar och så lite om radhöjd, radavstånd och radlängd.

  Fail: Animal Cruelty Club
  Förklaring: Clickbait

  34. Toppform special – Vilka är vi egentligen? – Med Pernilla Arvidsson

  Om du lyssnat på några av de tidigare avsnitten kanske du har börjat undra vad det är för några som pratar i den här podden. Det har vi bett journalisten Pernilla Arvidsson hjälpa er att få reda på i det här avsnittet.

  Fail: Gradskiva & kompass
  Förklaring: Explainer

  33. Typografi del 2 – Typsnittsfamiljer

  Del 2 i vår serie om typografi. Typsnitt är indelade i familjer. Vilka är de och vad är karaktäristiskt för dem var och en? Vad kommer de kommer ifrån osv. Dessutom, lite oviktigt (?) bladder om skrivmaskinen.

  Fail: Noas ark
  Förklaring: RGB

  32. Coca-Cola – Real Magic

  Coca-Cola’s nya varumärkesplattform, eller kampanj eller vad det är!? Lite oklart, men vi pratar i alla fall om Coca-Cola och den nya varianten av logotypen – ”the Hug” som vi sett. Mottagandet har varit blandat och kritiken kommer främst från gaming-världen. Varför? Och är den befogad?

  Fail: Bläbär
  Förklaring: Träfritt papper

  31. Typografi del 1 – Bakgrund och historia

  Det här är första delen av vi vet inte hur många det blir i serien om typografi! Idag är en djupdykning i typografins historia. Du får en god beskrivning av hur allt började och hur det blev som det blev. Vi pratar om kilskrift, stolta romare och Gutenberg. Faktiskt mer spännande än det låter!

  Fail: Älgattack
  Förklaring: Pixel

  30. 3 myter  i designvärlden

  Vi tar fram yxan och har ihjäl några myter som finns i design- och kommunikationsvärlden. Eller, vi reder i alla fall ut 3 missuppfattningar som kan skapa förvirring om vad som gäller, är rätt eller fel.

  Fail: Nakendräkten
  Förklaring: Bestruket papper

  29. Att vara kreativ på beställning

  Hur hanterar man situationer där man behöver vara kreativ på beställning. Att leverera när det förväntas, trots total avsaknad av inspiration. Det är inte alltid så enkelt. Vi bjuder på tips utifrån våra erfarenheter.

  Fail: Dina data
  Förklaring: Front-end

  28. Upplösningar

  Nu reder vi ut det mesta kring det här med upplösningar. Vad gäller var? Och vad är ens upplösning? Vi hoppas kunna reda ut endel av den förvirring som eventuellt råder.

  Fail: Wellnez
  Förklaring: Pangram

  27. Clas Ohlsons nya stil – med Kine Dreyer

  Vi pratar med Clas Ohlsons varumärkeschef Kine Dreyer om den nya stilen. Logotypen är uppdaterad och vi är naturligtvis nyfikna på hur processen sett ut kring detta.

  Fail: Die for success
  Förklaring: Brand manager

  26. Algoritmer

  Överallt runtomkring oss har vi Algoritmer. På gott. Och på ont? Vad är egentligen en algoritm? Styr vi med algoritmer eller styrs vi av algoritmer? Ett intressant ämne som vi konstaterar att vi behöver komma tillbaka till igen längre fram.

  Fail: Dicks Pics
  Förklaring: CSS

  25. Konkurens och jämförelser på en designutbildning – med Linnéa och Amanda

  Är det möjligt att inte jämföra sigsjälv eller det man skapar på en designutbildning med andra och andras? Och om inte, hur hanterar man det? Om detta pratar vi med gästerna Linnéa Wallberg och Amanda Andersson som läser andra året på Grafisk design & kommunikation här på Svf.

  Fail: Löst huvud
  Förklaring: Punktstorlek

  24. Så ska du leverera en logotyp

  Detta efterfrågade och efterlängtade ämne! Äntligen tar vi upp och pratar om hur man ska tänka. Så ska du leverera en logotyp när det är dags att leverera en logotyp. Färger, varianter, storlekar och filformat. Hur gör man rätt!?

  Fail: Sushikvinnan
  Förklaring: Manér

  23. Design vs. konst

  Design och konst. Vad är likheter och skillnader? Vad är design och konst? Kan man dra en tydlig gräns mellan vad som är vad och var går den i så fall? Ett aningen filosofiskt samtal om just detta. Båda fyller syften, men vilka?

  Fail: Universaltvål
  Förklaring: Rankingfaktor

  22. Sommarprat 2021

  I vårt sommarprat pratar vi om vad vi ska göra i sommar, hur man kan hålla kreativiteten igång under semestern och lite tips på kul projekt att hitta på under sommaren.

  Fail: Apple terms and conditions
  Förklaring: Pro bono

  21. Kreativitet

  Vad menar vi när vi pratar om kreativitet? Vad betyder ordet? Det pratar vi om i det här avsnittet. 
  Är verkligen alla människor kreativa? Och vad är motsatsen till kreativitet?

  Fail: Köp dig fri!
  Förklaring: Bit och byte

  20. Så kommer det vara om 10 år – 2031

  Är du nyfiken på grafisk design och kommunikation i framtiden så är det här avsnittet för dig. Här berättar vi precis hur det kommer bli. Åtminstone så funderar vi högt kring det. Våra tankar kretsar främst kring papper, AR och 3D-grafik.

  Fail: Röd blå buss
  Förklaring: Kägel

  19. Varumärkesanalys: Espresso House

  Vi analyserar Espresso House´s varumärke. Eller, vi pratar i alla fall om den visuella identiteten och lite särskilt om logotypen. Vi gillar den, och tycker att typsnittet är lite speciellt i all sin vanlighet!

  Fail: Rädda barnen
  Förklaring: Favicon

  18. Djupdykning i fyrkanten

  Varför är fyrkanten så framgångsrik? Hur blev det så egentligen? Detta avsnittet handlar om den geometriska formen fyrkant, eller fyrhörning.

  Fail: Viktoria är singel
  Förklaring: Kerning

  17. Stilrent

  Stilrent… enkelt, avskalat, ljust och allmänt skandinaviskt, eller? Vad är stilrent och vad menar vi när vi säger det? Har det förändrats eller kommer det förändras? I det här avsnittet resonerar vi kring detta.

  Fail: Pizza för Viktväktare
  Förklaring: SEM

  16. Filformat för bilder del 2 – Vektorbilder

  Vi fortsätter botanisera bland filformaten, och den här gången i format för vektorer. När passar vektorformat och varför blir filvikten så liten jämfört med pixelbilder?

  Fail: 1000 lappar
  Förklaring: Pantone

  15. Filformat för bilder, del 1 – Pixelbilder

  Allt du nånsin velat veta om filformat för bilder! Nä, men här reder vi åtminstone ut vilka de vanliga filformaten för pixelbilder är. När du ska välja vilket filformat och varför. Gif, png eller jpg? Vad är skillnaderna egentligen?

  Fail: Kassa barn
  Förklaring: Viewport

  14. Att studera design & kommunikation

  I det här avsnittet gästas vi av David och Tilda som studerar Grafisk design & kommunikation på Svf. De berättar hur det är, vad som är så bra med Gdk. Funderar du på att studera något liknande är det här avsnittet särskilt mycket för dig!

  Fail: Flygelskylten
  Förklaring: Ligatur

  13. Saker som är gula

  Ett gult avsnitt! Vi pratar om vad gult betyder och vilket signalvärde det kan ha. Det verkar inte finnas så många gula varumärken, mer än ett av världens mest kända…

  Fail: Flyttande honung
  Förklaring: Utfall

  12. Swish

  Nästan alla svenskar har en smartphone och nästan alla med en smartphone använder Swish. Därför pratar vi lite om just den appen i det här avsnittet. Ett UX-ytskrap kan man säga.

  Fail: Kryssningsannonsen
  Förklaring: Box-model

  11. Rörlig grafik med gäst Carlos Ravstam

  Inom design och kommunikation har det rörliga blivit mer och mer viktigt de senaste åren. Ögonen dras ofta till sånt som rör sig, men hur sticker man ut i “bruset” av allt rörligt material som vi har runt omkring oss? Och vad ska man tänka på när man gör motion graphics, eller rörlig grafik som vi säger på svenska.

  Fail: Bjäre chips
  Förklaring: FPS

  10. Visuell kommunikation i trafiken

  Vi pratar om grafik i trafik – hur ser den visuella kommunikationen egentligen ut när vi är ute och cyklar eller åker bil. Har vi bäst skyltar i Sverige? Och ser det lite annorlunda ut i Halland? Vilka olika djur finns det varningsskyltar för, och borde signalerna på trafikljus göras tydligare med symboler för färgblinda?

  Fail: Mitt kön
  Förklaring: Landningssida

  09. Så gör du en bra ansökan till en designutbildning

  Hur gör man en bra ansökan till en designutbildning? Vad ska man tänka på, och vad bör man undvika? I detta avsnittet pratar vi om att ansöka till en designutbildning!

  Fail: Rök fritt
  Förklaring: CMYK

  08. Omstart – Harder, better, faster, stronger

  Vi är tillbaka efter 3 års vila! Vilka är vi och vad har hänt sen sist? Ett lite kortare comeback-avsnitt. Harder Better Faster Stronger!

  Sidan uppdaterad 15 december, 2021