fbpx

Bibel Kreativ – Tro, kreativa uttryck och ledarskap

Att uttrycka tro i ord är något som vi jobbar mycket med på bibellinjen som helhet. Vi tror dock att Gud har skapat oss med flera sinnen än så varför de estetiska uttrycken gör språket om tron mer fullständigt.

På Bibel Kreativ jobbar vi därför med att lite mer genomtänkt använda sång, musik, drama och skapande i olika former för att gestalta och uttrycka det vi tror på. En teoretisk grund på bibellinjen med de estetiska uttryck vi jobbar med på Bibel Kreativ hjälper därför dig att växa som människa och kristen. Och om du växer och använder dessa uttryck kommer också din omgivning att växa!

Alva Sundh

Varför ska man gå Bibel Kreativ?

Bibel Kreativ är en chans till personlig och andlig utveckling kombinerat med att fritt få uttrycka sig kreativt. Gud har lagt ner kreativa gåvor i oss människor. Och vi kan få bli använda av honom genom dessa.

Vad behöver man ha för musikaliska och estetiska förkunskaper?

Det är inga inträdesprover på Bibel Kreativ, men du behöver naturligtvis tycka att det är roligt att sjunga och hjälpligt hantera något instrument så att du kan spela i grupp tillsammans med andra. Vi har heller inga estetiska arbetsprover och du behöver inte vara konstnärligt duktig, men du ska trivas i en skapande miljö och känna dig bekväm med att uttrycka dig i dramaform.

Bibel Kreativ-podden

Något som du får testa på Bibel Kreativ är att göra podd. Här kan du lyssna på tre senaste avsnitten från de studerande.

Bibellinjens gemensamma ämnen

Gamla Testamentet: Vi går igenom Gamla Testamentets böcker, försöker förstå den tid de är skrivna i, kopplar till Jesus och Nya Testamentet samt våra egna liv.

Nya Testamentet: Vi går igenom Nya Testamentets böcker, försöker förstå den tid de är skrivna i, hur de kopplar till Gamla Testamentet samt till våra egna liv.

Lära och Liv: Vi går igenom den kristna trons innehåll och försöker utifrån detta formulera vår egen tro.

Andlig Vägledning: Vi går igenom den kristna kyrkans andliga uttryck från kloster och retreat till lovsång och tillbedjan och konstaterar ofta att de olika traditionerna är olika språk för samma längtan efter Gud. I kursen ingår också personlig andlig vägledning.

Ledarmetodik: Denna kurs genomförs tillsammans med Equmenia och innebär att vi lär oss att leda barn och unga i tro inom olika verksamhetsfält.

Basgrupp: Klassen delas upp i smågrupper som fungerar såväl som samtals- som reflektions- och bönegrupper.

Idrott: Teoretiska studier förutsätter att kroppen hålls i trim. I detta ingår också pedagogik som kan användas för att leda andra.

Paulina Blomgren

Varför ska man gå Bibel Kreativ?

En härlig blandning av bibelstudier, musik och bild. Det har också varit kul att prova på nya saker som odling, foto och grafisk design.

Specifikt för Bibel Kreativ

Skapande
Ta vara på din egen skaparkraft och upptäck ny skaparglädje. Vi provar varierande material och testar olika kreativa tekniker. Ge dig själv ett kreativt år! 

Musik
Vi lär oss grunderna i musik och musikteori. Testar några olika instrument, både ”vanliga” och kanske några ”ovanliga”. Spelar och sjunger tillsammans. Inom ramarna för ämnet finns även lovsång i teori och praktik.

Kreativ ”Prova på”
Här testar vi olika kreativa uttryck, ofta i projektform, såsom drama, skrivande, grafisk design, foto, pod-inspelning och olika fördjupande projekt. Vi får också återkommande besök från Equmenia och andra aktörer inom kreativa uttryck i kyrka och samhälle.

Odling
Tillsammans med Allmän kurs får vi teoretisk och praktisk kunskap i odling genom att förbereda, plantera, vårda och skörda.

Resor

Under året kommer vi att göra en längre eller flera kortare studieresor. De senaste åren har resan gått till Israel/Västbanken, men vi har också utbyte och/eller kontakter med såväl Hindustani Covenant Church i Indien som North park University i Chicago. Därtill har vi erfarenhet av resor i Moldavien, Italien/Rom och i Paulus fotspår i Turkiet. Oavsett var resan/resorna går kommer de inte överstiga en självkostnad av 10000 kr och det finns möjlighet att istället för detta göra praktik i församling.

Kontakt

Sören Ylefors
soren.ylenfors@svf.fhsk.se

Sidan uppdaterad 30 november, 2021