fbpx

Folkhögskolans roll i demokratibygget

Välkommen till två spännande dagar med föreläsningar & samtal med fokus på antisemitism, rasism, extremism och kärnvärdena i folkbildning.

TidPlatsPris
Torsdag – fredag
22-23 februari, 2024
Södra Vätterbygdens folkhögskola, Jönköping1700-2800 kr

Under konferensen ges fördjupade kunskaper genom våra talare. Därtill sker samtal och erfarenhetsutbyte i grupper med olika teman, så att vi kan rusta och stödja varandra i rollen som folkbildare.

Fyra grupper för samtal

  • Samtal och erfarenhetsutbyte om hur folkhögskolan kan bidra till att förmedla, förankra, upprätthålla och förstärka respekt för de mänskliga rättigheterna och demokratiska värderingar.
  • Klassrumspraktik på folkhögskolor: Teman och projekt som gynnar och stimulerar en djupare förståelse och kan skapa ett engagemang för demokratin.
  • Från vilka områden och med vilka traditioner kommer våra deltagare? Hur kan vi lyfta fram deras berättelser? Hur kan vi möta dem i samtal som främjar demokratin och bemöta ev. fördomar?

Anmälan gäller hela programmet tor-fre. Ej möjligt att anmäla sig till enskilda föreläsningar.

Föreläsare

Niclas Blom

Niclas Blom

Pedagog för svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Christer Mattsson

Christer Mattsson

Föreståndare och forskare vid Segerstedtinstitutet

Klara Ljungberg

Klara Ljungberg

Utbildningsansvarig Stiftelsen Expo

Preliminärt program

Torsdag08.30Incheckning
09.30Välkommen! Presentation av konferensens syfte och innehåll. Ewa Wymark, Södra Vätterbygdens folkhögskola och Niklas Ahlin, Hjo folkhögskola.
Fika med gemenskap vid borden.
10.30Föreläsning om antisemitismens historia. Niclas Blom, Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.
11.30Lunch
12.30Paneldiskussion och frågestund om klassrumspraktik vid undervisning om antisemitism. Niclas Blom (SKMA), och ambassadörer från Hjo folkhögskola. Moderator: Darko Maric.
13.30Bensträckare och mingel.
Fika från kl. 13.55.
14.15Föreläsning och frågestund: Hur ska vi bemöta extremism i klassrummet på ett konstruktivt sätt? Christer Mattsson, Segerstedtinstitutet, tar även upp de källkritiska utmaningarna vi möter i en digital tid och viss kunskapsresistens. Föreläsningen och samtalet genomförs via Zoom på storskärm.
15.30Samling 1 med temasamtal i grupper.
16.45Middag
19.00Fria samtal och trevlig samvaro. Livemusik med musiker från Södra Vätterbygdens folkhögskola. Ost, kex & fruktbricka.
Fredag07.30Frukost och utcheckning av rummen.
08.30Föreläsning om extremism i vår tid och påverkan på folkbildning. Föreläsningen genomförs med Klara Ljungberg på Expo via Zoom på storskärm.
09.30Representant från Folkbildningsrådet, presenterar demokratirapporten som lämnats in till regeringen, och talar om uppdraget att verkar för engagemang i samhället och demokratibygget.
Ca 10.00Långfika med samtal i grupper om extremism och kärnvärdena i folkbildning.
11.00Samling 2 med temasamtal i grupper.
12.00Lunch
13.00Avslutande storsamling. Grupperna redogör för temasamtalen och det man vill dela vidare och lyfta fram i storgruppen. Information om utbildningar som erbjuds av folkhögskolorna, SKMA, Segerstedt, Expo och Levande historia samt kommande projekt.
Avslutning med utvärdering i ett öppet samtal samt formulär: Vad tar vi med oss från konferensen? Vad ser vi för behov inför framtiden och fortsatta träffar?
Fika serveras kl. 14.00 inför avresa.

Priser

Priserna är per person. Konferensprogrammet och måltider enligt detsamma ingår i alla priser. Kostnaden varierar med boendetyp.

EnkelrumDubbelrumEget boende
2 800 kr2 400 kr1 700 kr

Arrangörer

Konferensen arrangeras av Södra Vätterbygdens folkhögskola och Hjo folkhögskola.

Sidan uppdaterad 19 september, 2023